Kinderopvang 't Nest
Blog: Dagopvang of gastouderopvang: Wat past het beste bij mij?

Blog: Dagopvang of gastouderopvang: Wat past het beste bij mij?

Voordat je opvang af gaat nemen is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te maken wat jij belangrijk vindt in opvang voor jullie kind. Er is zoveel waar je over na kunt denken, wij helpen je graag en zetten de verschillen tussen dagopvang bij een kinderopvangorganisatie en opvang bij een gastouder voor je op een rij.

Gastouderopvang op zijn best

Gastouders zijn zelfstandige ondernemers die een passie hebben voor kinderen. Zij bieden opvang meestal in hun eigen huis, of bij jullie thuis. Eén ding is zeker: jullie kind zal opgevangen worden in een huiselijke sfeer. Een vertrouwde omgeving die ervoor zorgt dat een kind zich snel thuis voelt.

Wat andere ouders vaak als voordeel ervaren is dat gastouders aan maximaal 5 tot 6 kinderen tegelijkertijd opvang mogen bieden. Hierdoor worden kinderen in een kleine groep opgevangen. Het is bij deze soort opvang wel belangrijk dat er een goede klik is tussen de gastouder, jullie kind en jullie zelf. Juist door de kleinschaligheid wordt het onderlinge contact intensiever dan bij een grotere opvang waar je met meerdere pedagogisch medewerkers te maken hebt. Goede communicatie onderling is ook belangrijk, zo kun je als ouder makkelijker aangeven dat je eventueel af wilt wijken van reguliere opvangtijden, maar kun je ook goed de vakanties afstemmen. Immers, een gastouder kan geen opvang bieden wanneer zij vakantie heeft.

Spelen met leeftijdsgenootjes in de dagopvang

Je kunt er ook voor kiezen om jullie kind naar de dagopvang te laten gaan bij een kinderopvangorganisatie. 52 weken per jaar kun je daar tijdens werkdagen opvang opnemen. In tegenstelling tot de gastouderopvang, waar kinderen van 0 tot 13 jaar opgevangen worden, zal jullie kind hier in een groep opgevangen worden die in dezelfde leeftijdsfase zit. Hierdoor kunnen kinderen veel van elkaar leren. De pedagogisch medewerkers zijn opgeleid om de individuele ontwikkeling van jullie kind in de gaten te houden en jullie daar over te informeren.

Beide vormen van opvang zijn een goede basis voor de ontwikkeling van jullie kind. Belangrijk is dat jullie een keuze maken, waar jullie je goed bij voelen. Heb je nog vragen over de verschillen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Marja Kuijpers
Bemiddelingsmedewerker
06 58788279

ontdekkingstuin 2.jpg