Kinderopvang 't Nest
Uitleg schoolvrijedagen bundel

Uitleg schoolvrijedagen bundel

We geven je graag uitleg zodat jij goed kunt bepalen hoeveel uren je moet inkopen in het schoolvrije dagen pakket. Lees hieronder waar je rekening mee moet houden.

Wat is het schoolvrije dagen pakket? 

Dit zijn uren die je ieder kalenderjaar van tevoren inkoopt en flexibel in kunt zetten tijdens schoolvrije dagen. Zowel vakanties als studiedagen en schoolsluitingsdagen vallen hieronder. Een kalenderjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. 

Hoe bepaal je hoeveel uren je in een kalenderjaar nodig hebt?

 • Kijk hoeveel dagen je opvang nodig hebt in vakanties van januari tot en met december.
 • Kijk hoeveel studiedagen er zijn waarop je kind naar de opvang moet.
 • Een dagdeel (ochtend of middag) bedraagt 5,25 uur.
 • Een hele dag is 10,5 uur.
 • Tel de uren voor de vakantiedagen en studiedagen bij elkaar op.
 • Vul die uren in op het inschrijf- of wijzigingsformulier op onze website.
20230411_154344.jpg
20230313_155649.jpg

Tips

 • Houd er rekening mee dat uren die over zijn op 31 december, het einde van het kalenderjaar, vervallen. Je kunt die uren dus niet meenemen naar het volgende kalenderjaar. Het is daarom slim om het aantal uren in de schoolvrije dagen bundel iets lager te zetten dan je verwacht. Uren bijkopen kun je het hele jaar doen.
 • Op 1 januari en 1 september kunnen wij verlagingen doorvoeren in de schoolvrije dagen bundel. Bekijk daarom in de zomervakantie goed hoeveel vakantie uren je nog nodig hebt voor september tot en met december. Heb je teveel uren in je schoolvrijedagen bundel staan? Geef dan vóór 1 augustus een wijziging door via het wijzigingsformulier op onze website. In verband met de opzegtermijn bij het verminderen van uren geldt deze deadline.
 • Stroomt je kind later in het jaar in op de buitenschoolse opvang? Bepaal dan eerst hoeveel uren je dat kalenderjaar nog nodig hebt (dus tot en met 31 december). Voor 1 januari geef je dan een wijziging via het wijzigingsformulier door met het totaal aantal vakantie uren dat je in het volgende kalenderjaar nodig hebt.
 • Vakantie uren bijkopen kun je gedurende het hele jaar. Houd er dan rekening mee dat je contract aangepast wordt. Deze aanpassing geef je ook door bij de Belastingdienst i.v.m. kinderopvangtoeslag.
 • Pas je iets aan in je schoolvrije dagen bundel? Dan krijg je een nieuw contract en moet je die nieuwe gegevens ook doorgeven bij de Belastingdienst. Zo krijg je de juiste kinderopvangtoeslag.
 • De minimale afname voor de schoolvrijedagen bundel voor een kalenderjaar bedraagt 10,5 uur.

Rekenvoorbeelden

Er zijn jaarlijks 12 weken schoolvakantie. Je hebt zelf 6 weken vrij in de schoolvakanties en hebt daarom voor 6 weken buitenschoolse opvang nodig. Je kind gaat twee dagen per week naar de buitenschoolse opvang. Voor de vakanties heb je dan 6 x 2 x 10,5 = 126 uren nodig. Daarnaast heb je nog twee studiedagen waarop je kind naar de opvang zal gaan. Dit zijn 2 x 10,5 uur = 21 uur. Tel deze uren op bij de andere uren. In dit voorbeeld zou je 126 + 21 = 147 uren aan moeten vragen in de schoolvrije dagen bundel.

Je kind start op 1 september bij de BSO. Je vraagt dan vakantie uren aan van 1 september tot en met 31 december. In die periode valt bijvoorbeeld nog de herfstvakantie, de eerste week van de kerstvakantie en tevens twee studiedagen (op dagen waarop je kind normaal niet naar de opvang gaat). Op basis van die informatie zie je dat je kind 4 dagen naar de BSO zou moeten. Je vraagt dan 4 * 10,5 uur = 42 vakantie uren aan. Voor 1 januari geef je een wijziging door via het wijzigingsformulier op onze site waarin je het totale aantal uren voor de schoolvrijedagen bundel invult voor een heel kalenderjaar.

Let op: Als je kind tijdens een studiedag al VSO en NSO afneemt, hoef je de VSO en NSO uren niet aan te vragen in je schoolvrijedagen bundel. Je vraagt dan alleen voor de schooluren, bijvoorbeeld 8.30 – 14.00 uur = 5,5 uur, extra uren aan.

Rekenvoorbeeld vakantieuren bundel (6).png
Rekenvoorbeeld instroom vakantieuren bundel (1).png