Header

Neem gerust contact met ons op

Nieuws

Zomervakantie KC Onder de Linde

2 september 2015

Tijdens de zomervakantie zijn alle kinderen van het kindcentrum onder de Linde aan de slag gegaan met het thema kunst. Bij de bijtjes (0-4 jaar) werd een schilderij gevonden uit een boek van Nijntje in het museum. Nijntje zag in dat boek trouwens hele mooie kunstwerken. Hiermee konden onze baby's dreumessen en peuters wel aan de slag. Bij de Boomhut (4-12 jaar) zijn we gestart met een echt schilderworkshop bij Dorien de mama van Roel en Stijn. Wij wisten eigenlijk helemaal niet dat wij zo'n goede schilders waren. De eerste week hebben we daarom ook maar bij de verf gehouden. De bijtjes gingen aan de slag met het maken van Nijntjes voor op het grote schilderij, bij de Boomhut werden nog verschillende verf technieken gebruikt. Met een knikker, met de (sla)centrifuge, en ook nog een keer een 'verfsmijtschilderij'.  

De tweede week hebben we ontdekt dat we ook van kosteloos materiaal hele mooie kunstwerken kunnen maken. Bij de bijtjes hebben we mooie schilderijen gemaakt, met een auto, een tractor, en ook gewoon kunstige werkjes met gekleurde ijslollystokjes! Ook bij de boomhut ontstonden mooie schilderijen. Maar ook lieve rupsen van blik, en toelietoetboot ook van blik, een huisje en een dierentuin van kurk, en dromenvangers van kroonkurken. Op donderdag was het schitterend weer en de groep kinderen was niet zo groot. We konden met zijn alle naar museum de kantfabriek in Horst. We gingen te voet, omdat we zo rond het middaguur aan kwamen hebben we eerst in Horst gepicknickt bij het waterballet. Dat was ook een kunstwerk, kwamen we tot de conclusie. Toen we richting de kantfabriek liepen kwamen we ook nog langs 'Ut Horster Hundje' daar werd de ergste dorst nog even gelest. Bij de kantfabriek konden we rustig rondkijken. Er waren hele oude stukken kant te zien en ook de weefmachines om kant te maken werden gedemonstreerd. Het was een interessant uitje! 

Tijdens de derde week stond Delfts blauw en Heagelsums roed in de picture: Nadat we met de boomhut een filmpje hadden gekeken over het maken van Delfts Blauw hebben we onze eigen tegeltjes, bordjes en kopjes en schoteltjes gemaakt. Er werden mooie ontwerpen bedacht, mooie onderwerpen verzonnen. Iedereen ging aan de slag met een rood of blauwe watervaste stift. De resultaten mochten er zijn! Bij de bijtjes vonden ze het Delfts blauw ook wel mooi en hebben ze koffiekannen gemaakt van een papieren bordje, en ook de watervaste stift. Dat was wel opletten geblazen want ze mochten natuurlijk niet op hun handen tekenen. Ook deze kunstwerken zijn een pronkstuk aan de muur!

De vierde week van de vakantie zijn de de beelhouwkunst in gedoken. Er waren blokken gasbeton waarin al een beeld verborgen zat. Het enige wat wij hoefden te doen was het eruit kappen zagen en vijlen. Dit bleek toch meer werk te zijn dan we dachten, maar wat kwamen er prachtige beelden te voorschijn. Naast het beeldhouwen, zijn we ook met klei aan de slag gegaan. Voor al de kinderen van de bijtjes vonden dit erg leuk. Zij mochten eerst een beetje kneden en voelen aan de klei, en hebben daarna een afdruk gemaakt van een speelgoedje wat ze zelf hadden uitgekozen. Ook hebben we mooie schaaltjes gemaakt met een blad buiten uit de boom. 

De vijfde week stond in het teken van fotografie. De fotograaf in ons werd opgeroepen. Maar ook moesten deze foto's natuurlijk op een mooie wijze worden geshowd. Daarom hebben we ook nog leuke lijstjes gemaakt. Sommige kinderen hebben hun hoofd opgeplakt en er daarna een lichaam onder getekend. Dit gaf hele grappige resultaten. En ook in deze week ontdekten we dat we een echte vincent van Gogh in ons midden hebben. Hij knipte zomaar zijn oor eraf , bij de foto natuurlijk, maar zijn foto werd verder versierd met een leuke gele zonnehoed en zijn beroemde bloemen. 

De laatste week van de vakantie was het hoog tijd om ons museum verder in te richten en af te maken. De foto's voor in de lijstjes waren ontwikkeld en konden dus mooi in de lijstjes worden geplakt. Op dinsdag zijn we met de Boomhut nog een keer gaan kijken hoe een echt museum er nu uit ziet. Met de bus gingen we naar het Limburgs museum in Venlo. Gelukkig stopte de bus nog net op tijd bij de bushalte, en mochten we allemaal mee. Daar aangekomen bleek er echt heel veel te zien te zijn. Allemaal oude dingen vanaf de prehistorie tot nu, hier hebben we allerlei skeletten ontdekt. Bij de ridders was het ook heel stoer. Daar konden we zelf een kasteel bouwen met blokken. Als laatste gingen we nog even kijken bij Fiep Westendorp, Zij heeft de tekeningen gemaakt van Jip en Janneke, maar ook van Otje en van Pluk en de Petteflat. Het was een mooi uitje! Op donderdag hebben we ons museum zelf geopend. Het was heel bijzonder. Er kwamen heel veel papa's en mama's, opa's en oma's en kinderen kijken. Ook TV/Radio Reindonk was van de partij, samen met Hallo Horst aan de Maas. Zij hebben de kinderen geinterviewd, en mooie filmpjes en foto's gemaakt. 

 Wij hebben een fantastische vakantie gehad en kijken nu alweer uit naar de Herfstvakantie! Maar natuurlijk eerst gewoon naar het Kindcentrum onder de Linde 

 

 

IMG_3975 IMG_3965 IMG_3907 IMG_0205

Terug naar het nieuwsoverzicht


Website door Forwart sitemap